İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi
İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi, aktif çalışma hayatında yani emeklilik dönemi öncesinde elde edilen kazançtan katkı elde ederek, emekliliğe hak kazanılması sonrasında yaşam standartlarının korunmasını hedefleyerek ek bir gelir elde edilmesine olanak sunmaktadır. Aktif çalışma hayatında sahip olunan ekonomik ve finansal yaşamın sürdürülebilmesi için, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınacak olan emekli maaşına ek olarak devreye giren BES, zorunlu sosyal güvenlik sistemine tamamlayıcı olarak geliştirilmiştir. böylece İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi ile ek gelir elde ederek refah seviyesi arttırılmış olmaktadır.
Gönüllü katılım esasına dayalı olan Türkiye İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi içerisine 18 yaşını doldurmuş fiil ehliyeti sahibi her yaştan birey katılabilmektedir. Başvuru işlemi sonrasında katılımcı tasarruf yapma imkanına sahip olurken İş Bankası BES özellikleri ile farklı ihtiyaçlara yönelik oluşturulmuş olan emeklilik ürünleri sayesinde kişiye özel en uygun özel emeklilik avantajlarından yararlanma fırsatı da elde etmiş olmaktadır.
Bireysel işlemlerin yanı sıra aile içerisindeki fertleri de BES içerisine dahil etmek mümkündür. Ailesini de güvence altına almak isteyen bireyler çeşitli hizmet ve ürünlerden katılımı sayesinde herhangi bir ücret ödemeden faydalanabilmektedir.
Türkiye İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi içerisinde olan tüm katılımcıların emekliliğe hak kazanabilmesi için bir takım koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. emekliliğe kaz kazanmak için 56 yaşını doldurmak ve en az 10 yıl süre ile sistemde kalmak gerekmektedir.
Bireysel Emeklilik Sistemi içerisinde olan katılımcılara sunulan en büyük avantaj devlet katkısıdır. Devlet katkısı birikime eklenerek katılımcının birikiminde artış elde edilmektedir. Kendi tasarruflarının ve yatırımlarının yanı sıra %25 oranında Bireysel Emeklilik Sistemi devlet katkısı elde ederek, birikimlerin büyümesi sağlanmaktadır.
Devlet katkısının yanı sıra İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi yatırım fonları da paraya eklenerek birikimlerin değerlenmesine katkı sağlamaktadır.
Birikim hesaplama araçları ile katkı paylarından ne kadar getiri elde edileceği öğrenilebilmektedir. Bununla birlikte yatırım danışmanları ihtiyaç duyulan her anda hizmet vermektedir. Finansal olarak kendine güvenmeyen katılımcılar portföy yöneticileri tarafından yönlendirilerek birikimlerin doğru şekilde değerlendirilmesine yardımcı olmaktadır.
Bireysel Emeklilik Sistemi avantajları içerisinde katılımcılar için ayrıcalıklı olan bir husus ise katkı payı ödemeleridir. Katkı payının ödemelerinde zorluk çekilmesi halinde ödemeler dondurulabilir imkana sahiptir. Ayrıca sözleşme katılımcının tarafından istenilen zamanda iptal edilebilmekte ve cayma hakkı bulunmaktadır. Sistem içerisinde kalınan süre hesaplanarak yatırım getirisi üzerinden gelir vergisi kesinti yapılarak sistemden çıkılmaktadır.
İş Bankası BES başvurusu işlemi için Türkiye İş Bankası İnternet Bankacılığı üzerinden Sigorta ve Emeklilik sekmesi içerisindeki Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) bölümünde yer alan “Hemen Başvur” butonu ile online olarak işlem yapmak mümkündür. Başvuru işlemi esnasında sayfa internet şubesine yönlendirmektedir. İş Bankası müşterileri müşteri numarası ya da T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak bireysel emeklilik başvurularını hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler. Banka müşterisi olmayanlar herhangi bir banka şubesini ziyaret ederek başvuru taleplerini Bireysel Emeklilik Sözleşmesi ile beyan edebilmektedirler.
Başvuru işlemine ait detaylar ve hesaplama araçları için yine internet bankacılığı ve telefon bankacılığı üzerinden detaylı bilgi almak mümkündür.
İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi Anadolu Hayat Emeklilik nezdinde katılımcının adına açılacak bireysel emeklilik hesabı tarafından takip edilmekte ve katkılar bu hesaba aktarılmaktadır. Tercih edilecek emeklilik yatırım fonları da İş Portföy Yönetimi’nin yöneticileri tarafından değerlendirilmektedir.