SGK Evlenme İkramiyesi

Evlenme İkramiyesi

SGK Evlenme İkramiyesi, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan dul ve yetim aylığı almakta olan hak sahibi kız çocuklarının evlenmesi sonrasında aylıkları kesilmektedir. Kesilen bu aylıklar sonrasında hak sahibi eş, kız ve anneye bir defaya mahsus olarak verilen ödenektir. Evlilik ikramiyesi adı altında verilen bu ödenek son dönem alınan maaş üzerinden hesaplama yapılarak 12 katı tutarında verilmektedir.

Özetle; ölüm geliri ya da aylığı alan hak sahibinin evlenmesi durumunda aylığının kesilmesi halinde yine hak sahibine 1 defaya mahsus olarak verilen bir ödenektir. Evlenme tarihindeki gelir tutarı veya ölüm aylığının 2 yıllık tutarı şeklinde verilmektedir.

SGK Evlenme İkramiyesi Başvurusu

SGK Evlenme İkramiyesi alabilmek için hak sahibi kız çocuklarının bir dilekçe yardımı ile kuruma müracaat etmeleri gerekmektedir. Evlilik akdinin gerçekleşmesi sonrasında evlilik nüfus kütüğüne işlenmemiş ise evlenme ikramiyesi dilekçesinin yanı sıra evlilik cüzdanı ya da fotokopisinin beyan edilmesi gerekmektedir.

SGK Evlenme İkramiyesi Başvuru Evrakları

SGK Evlenme İkramiyesi ödeneğinin alınabilmesi için hak sahiplerinin T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na ya da bulunulan ildeki İl Müdürlüğü’ne, sosyal güvenlik merkezine kurum tarafından belirlenen “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

Emekli Sandığı kanununa tabii olan hak sahiplerinin ise yine SGK Evlenme İkramiyesi dilekçesi ile birlikte Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithat Paşa Caddesi No:7 Sıhhiye / Ankara adresine giderek başvuru işlemlerini başlatmaları gerekmektedir.

Evlenme İkramiyesi Ödenmesi Talebi Nedir?

SGK Evlenme İkramiyesi sorgulama işlemleri E-Devlet üzerinden sorgulanmaktadır. E-Devlet Evlenme İkramiyesi Ödenmesi Talebi sorgulama ekranı kullanılarak 4/1 c kapsamında bulunan dul ve yetim aylığı almaktayken evlenen hak sahiplerine evlenme ikramiyesi veya evlenme ödemesi talebinde bulundukları sorgulama sayfasıdır. E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da banka seçenekleri kullanılarak kimlik doğrulama işlemi sonrasında SGK Evlenme İkramiyesi talebi işlemi başlatılabilmektedir.

Evlenme İkramiyesi Şartları

Evlenme ödeneği, çeyiz parası ya da evlilik yardımı olarak adlandırılan bu ikramiyeyi almaya hak kazanan hak sahibi kız çocuklarının aylıkları evlilik akdinin gerçekleşmesi ile durdurulmaktadır. Gelir ya da aylığın durdurulması ile bu tarihten itibaren 24 ay içerisinde kesilmektedir. Buna ek olarak varsa diğer hak sahiplerinin aylıkları ve gelirleri evlenen hak sahibinin aylığının veya gelirinin kesildiği tarihten itibaren yükseltilmektedir.

SGK Evlenme İkramiyesi hak kazanan ve alanların evlilik akdinin gerçekleşmiş olduğu tarih itibari ile 12 ay içerisinde boşanmış olmaları ya da evliliğin feshi durumunda

tekrar aylığa bağlanmaktadırlar. Ancak son dönem maaş ödemesi üzerinden 12 katı hesaplanarak verildiği için 12 aydan eksik süreye ait bu ikramiye kısmı tekrar tahsil edilene kadar hesaplara maaş ödeneği yatırılmamaktadır.

Emekli Sandığı Kanunu’na tabii olarak çalışan kamu görevlisi sigortalıları hak sahipleri için de aynı şartlar ve koşullar geçerlidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.