Doğum Borçlanması

Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum Borçlanması doğum yapacak çalışan kadınlar için verilen bir haktır. Bu hak doğrultusunda çalışan kadının doğum nedeni ile iş hayatından uzak kalması halinde geri dönük primlerinin ödenmesine imkan verilmektedir. Böylece gebelik ve doğum sürecinde çalışmadığı süreler için primlerin daha sonrasında toplu olarak ödenmesine olanak tanınmaktadır. Son dönemde yapılan düzenlemeler sonrasında 3 çocuk sahibi olan çalışan kadınlar için 6 yıl prim kazanma imkanı verilmiş olmaktadır.

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?

Sigortalı çalışan kadının doğum sebebi ile çalışamadığı 2 yıllık süreyi borçlanması için gereken bir takım şartlar bulunmaktadır. Aşağıda bulunan bu şartları taşıyan her çalışan kadın Doğum Borçlanması ile geriye dönük primler ödenebilmektedir.

  • Hizmet akdi çerçevesinde çalışan kadınlar için sigortalılıkları tescil edilmiş, primleri bildirilmiş ve tahakkuk etmiş olması gerekmektedir.
  • Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma çerçevesinde olan çalışan kadınlar için primlerinin ödenip ödenmediğine bakılmaksızın sigortalılıklarının tahakkuk etmiş ve tescil etmiş olması gerekmektedir.
  • Kamu görevlisi çerçevesinde çalışan sigortalı sayılan kadın sigortalıların sigortalılıklarının tescil edilmiş olması gerekmektedir.
  • Tüm bunların yanı sıra Doğum Borçlanması hakkı elde edilebilmesi için kadın sigortalının doğum öncesinde çalışmaya başlaması ve sigortalılık şartını yerine getirmesi istenmektedir.
  • Doğum sonrasında 2 yıllık süre içerisinde adına herhangi bir prim ödemesinin olmaması istenmektedir.
  • Borçlanılan bu süre içerisinde doğumu gerçekleşen çocuğun yaşaması gerekmektedir.

Kimler Doğum Borçlanması için Başvuru Yapabilir?

Sigortalı çalışan kadının doğum nedeni ile primlerinin ödenmediği süre için borçlanma talebinde bulunması gerekmektedir. Borçlanma talebinde bulunacak kişiler ise aşağıda yer almaktadır.

Doğum öncesinde hizmet akdine tabi olarak çalışması olan kadın sigortalılar

Doğum öncesinde kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma çerçevesinde sigortalı olarak kabul edilen kadın sigortalılar

Doğumdan önce kamu görevlisi kapsamında sigortalı kabul edilen kadın sigortalılar Doğum Borçlanması talebinde bulunabilirler.

Doğum Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sigortalı çalışan kadının doğum nedeni ile çalışamadığı 2 yıllık süreyi Doğum Borçlanması ile geriye dönük primlerinin ödenmesine olanak sunmak için başvuru yapmaları gerekmektedir.

Borçlanma başvuruları için;

İlk kez 5510 sayılı Kanun çerçevesinde hizmet akdi ile çalışan, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan kadın sigortalılar, 2925 sayılı kanun çerçevesindeki sigortalı kadınlar ve 1479 ile 2926 sayılı kanuna tabi olan kadın sigortalılar ile birlikte hak sahipleri kadın sigortalının hizmetinin yani en son çalıştığı sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Kamu görevlisi olan kadın sigortalılar ve hak sahipleri ise; SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı (Ankara) birimine borçlanma talepleri için bir dilekçe ile başvuru yapabilmektedirler. Ayrıca e-devlet üzerinden başvuruda bulunarak Doğum Borçlanması yapabilmek mümkündür.

Borçlanma talebinde bulunan sigortalı kadınların işverenlerinden herhangi bir belge istemesine gerek yoktur. Başvuru esnasında kurum tarafından hizmet kayıtları incelenerek tespit edilmekte ve borçlanma için işlem sonuçlandırılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.