Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemi

Bir süre önce hayata geçirilen zorunlu bireysel emeklilik sistemi, özellikle sosyal hayatın korunması ve kişinin geleceğine dair yatırımlar yapması gibi kavramları beraberinde getiriyor. Belirli bir miktarda yapılan ödemeler sonucu emeklilik sisteminden faydalanılması mümkün hale geliyor. Her geçen gün artan yaşlı nüfus oranı, özellikle gelecek dönemler düşünüldüğünde gerekli tedbirlerin alınmasını neredeyse zorunlu hale getiriyor.

Tıp dünyasında yaşanan gelişmelerin hızlı bir şekilde sürmesi ve bunun yanında ülke şartlarının daha iyi hale gelmesi, ortalama yaşam süresinin de uzamasını mümkün kılıyor. Yaşam süresinin uzaması ve doğum oranlarının azalması, doğrudan yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payını arttırıyor. Gelecekte nüfus içerisinde daha önemli bir yere sahip olacağı düşünülen yaşlı nüfusun buna uygun önlemler alması gerekiyor.

Yapılan yeni düzenlemeler sonucunda emeklilik sistemini ve birikim yapmayı destekleyen devlet, teşvik edici yeni kararları uygulamaya koydu. Bu çerçevede otomatik emeklilik birikimi devreye girmiş, yapılan kesintiler ile kişinin yaşlılığı için şimdiden yatırım yapması mümkün hale gelmişti. Şu anda sürdürülen zorunlu bireysel emeklilik sistemi, her ne kadar kesinti olarak görülse de gelecek düşünüldüğü takdirde çok daha önemli bir hale geliyor. Çalışamayacak hale gelindiğinde belirli bir gelire sahip olmayı mümkün kılan zorunlu bireysel emeklilik sistemi, ayrıca sigorta desteği gibi konularda da hayatı kolaylaştırıyor. Artan sağlık harcamalarında sigortaya sahip olmak, hayati önem taşıyabiliyor.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Kimleri Kapsıyor?

Alınan kararlar sonrasında elbette belli başlı şartlar getirildi. Buna göre zorunlu bireysel emeklilik sistemi, 1972 ve sonrasında doğanları kapsıyor. Eğer 1972 ve sonrasında doğduysanız otomatik bir şekilde emeklilik sistemine adım atmış sayılıyorsunuz. Bu konuda iş yerlerinin de belirli bir çalışma disipline sahip olmaları gerekiyor. Nitekim yapılan çalışmalar sonucunda şu anda bu sistemin önemli bir kullanım oranına eriştiği tahmin ediliyor.

Eğer hali hazırda bireysel emeklilik sistemine başvurduysanız ve bir de bu sistemden yararlanmak istemiyorsanız ilk iki aylık süreç içerisinde cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Bu doğrultuda şu anda yararlandığınız bireysel emeklilik programını göstererek otomatik sistemden çıkmanız mümkün.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sürecinde Ödenmesi Gereken Miktar

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi dahilinde ödenmesi gereken miktar, aylık kazanca göre belirleniyor. Buna göre prime esas kazancınızın %3 oranındaki dilimi, bireysel emeklilik kapsamında tahsis ediliyor. Eğer bu oran size az geliyor ve daha fazla birikim yapmak istiyorsanız bu durumu iş vereninize belirtmeniz gerekiyor. Bu doğrultuda gerekli işlemlerin yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Aslına bakılırsa bu sistemden zorunlu olarak bahsetmek yerine otomatik bir sistem olarak da bahsetmek mümkündür. Zira cayma hakkınızı kullanarak çıkabileceğiniz sistem içerisinde çeşitli haklarınız bulunuyor. Ancak geleceğe yönelik ek bir yatırım yapmak istiyor ve bu konuda devlet katkısından da faydalanmak istiyorsanız söz konusu sistem oldukça işinize yarayacaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.