Kiralık Kasa
Ziynet eşyası ve paraların evlerde saklanmaları günümüz şartlarında oldukça güvensiz bir yöntemdir. Hırsızların evlere girip çıkması artık çok daha kolay bir hale geldiğinden özellikle büyük miktarlardaki paraları ve altınları emanet edilebilecek güvenli yerler arayışına girilmektedir. Bunun için en güvenli yerler bankaların müşterilerine özel bir hizmet olarak sunmuş oldukları banka kasalarıdır. Banka kasaları yani Kiralık Kasa genellikle düşük miktarlardaki paralar için tercih edilmemektedir. Yüksek tutarlardaki paralar genellikle banka hesaplarında yani kiralık kasalarda muhafaza edilmektedir.
Bankalar Kiralık Kasa hizmetini belli koşullar dâhilinde sunmaktadırlar. Bu koşullara göre kiralanmış olan kasalara sadece, para, evrak, değerli eşyalar ve altınları da koymak mümkündür. Bunun dışında yanıcı ve patlayıcı maddeler ile silah saklanması bu kasalar için mümkün değildir ve bunu gerçekleştiren kişiler suç işlemiş olarak kabul edilmektedir. Bu şartın suiistimal edilebileceği göz önünde bulundurularak bankalara tarafından kiralık kasa sözleşmesine, gerek görüldüğü takdirde bankanın kasa içeriğini inceleyebilmesi ile ilgili bir madde eklenmiştir. Bu inceleme gözetim altında yapılmaktadır. Bu sebeple kiralık kasaların tutulması halinde kiralık kasa sözleşmesi içeriğinde yer almayan eşya ve maddelerin kasalarda muhafaza edilemeyeceğinin bilinmesi gerekmektedir.
Kasa kiralama bireysel ya da birkaç kişi ile ortak olarak yapılabilmektedir. Bankaların kiralık kasa prosedürleri değişiklik göstermekle birlikte genellikle bir kasa için 3 kişiden fazla ortaklık kabul edilmemektedir. Ayrıca kasa içeriğinin 3. kişilere haberdar edilmesi de yasaktır. Banka kasa içeriği ile ilgili herhangi bir bilgi sahibi olmadığı için bu kuraldan kasa sahibi ya da sahipleri sorumlu olmaktadırlar. Ayrıca Kiralık Kasa hizmetinde eşyaların sigortalanması gibi bir durum da söz konusu değildir.
Kiralık Kasa erişim izni sadece kasa sahibine verilmektedir. Bunun yanında acil durumlar için kasa sahibinin vermiş olduğu noter onaylı vekaletname ile herhangi bir yakının kasaya erişimi sağlanabilmektedir. Kasalara erişim saatleri bankadan bankaya göre değişiklik göstermektedir. Bazı bankalar mesai saatleri içinde kiralık kasaya erişim izni sağlarken bazı bankaların özel kasalar için 24 saat boyunca erişim hakkı sunmaktadır.
Kasalara erişim hakkı, kasanın kullanımı hakkındaki kurallar, Kiralık Kasa fiyatları ve kasaların güvenliği ile ilgili durumlara ilişkin bilgiler kiralık kasa sözleşmelerinde yer almaktadır. Kasa kiralama esnasında bu sözleşmelerin ayrıntılı bir şekilde okuduktan sonra imzalanması önerilmektedir.
Bankaların kiralık kasaları 7/24 özel güvenlik sistemleri ile izlenmekte ve güvenlik tarafından beklenmektedir. Ancak bu kasalar için hırsızlık vakalarının %100 imkansız olması gibi bir durum söz konusu değildir. Çok sık duyulmuyor olsa bile banka kasalarının da hırsızlar tarafından soyulabildiği bilinmektedir. Burada önemli bir nokta bulunmaktadır. Müşterilerin kasa içerikleri, kiralanmanın başlangıcından itibaren bankanın hiçbir çalışanı tarafından bilinmemektedir. Dolayısıyla herhangi bir soygun , afet ya da yangın durumunda yitirilen mal ve paralar için banka herhangi bir sorumluluk almamaktadır. Müşterilerin bankalardan kasa kiralarken, kasa içeriklerini her an ispat edebilecek şekilde önlemler almaları tavsiye edilmektedir. Bu gibi durumlarda geri ödemelerin yapılıp yapılmaması genellikle banka ve müşteri arasındaki iletişime bağlı olmakta; bankanın böyle bir sorumluluğu olmadığını bilmeniz gerekmektedir.
Kiralık Kasa fiyatları genellikle tercih edilen kasanın ebatlarına ve kullanım süresine göre belirlenmektedir. Kiralık kasanın güvenliği ve korunması ile ilgili şartlarda değişiklik yapmanız gerekiyor ise ya da kasaya erişiminizin günün her saatinde olmasını talep etmeniz durumunda özel kasaları tercih etmeniz gerekecektir. Bu durumda da kiralık kasa ücreti bir miktar artıracaktır. Kiralık kasa ebatları küçük , orta ve büyük kasalar olarak değişmektedir. Bu ebatların bankadan bankaya değişiklik göstermektedir.
Her banka Kiralık Kasa fiyatları ile ilgili yıllık bir düzenleme yapmaktadır. 2021 yılı içerisinde kasa kiralama ücretleri 288 TL ile 650 TL TL arasında değiştiği göstermektedir. İlk kez kasa kiralarken kasa depozitosu ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret bazı bankalarda yıllık kasa ücretinin yarısı kadar iken bazı bankalar daha az ya da daha çok kasa depozitosu alabilmektedirler. Depozitolar kasanın kapatılmasından sonra müşteriye geri iade edilmektedir. Kasa kiralama ücretleri banka şubelerinden ya da internet şubeleri üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir.
Kiralık Kasa ücretlendirmelerinde kasa açılışı esnasında kullanılacak dönem kasa fiyatını belirleyen önemli bir parametredir. Yıllık kiralama ya da aylık kiralama ücretleri de birbirinden farklıdır.
Kasa sahibinin vefat etmesi durumunda, kasanın açılması ve içeriğin banka tarafından kullanılması söz konusu değildir. Böyle bir durumda kasaya her ne sebeple olursa olsun erişim sağlanmamaktadır. Kasa bu şekilde 10 yıl boyunca bekletilmekte ve sonunda içerik Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na teslim edilmektedir. Ancak kasa sahibinin yakınlarının üzerlerine vekalet almaları durumunda kasa içeriğine erişebilmeleri mümkündür. Vekalet alma işlemleri tamamlanana kadar kasaya erişim sağlanmaz.