Kredi Kartım Bloke Oldu Ne Yapmalıyım?
Bankacılık ürünleri olarak tüketicilerin kullanımına sunulan banka kartları ve kredi kartların kişilerin finansal işlemlerini yürütmelerinde avantajlar sağlamaktadır. Günümüzde bankaların yarattığı fırsatlar dahilinde kredi kartı ve banka kartı kullanmayan kişilerin sayısı da oldukça azdır.
Bankaların ve finans kuruluşlarının müşterilerine vermiş olduğu kredi kartları anlaşmalı POS cihazları ile alışverişlerde kullanılırken aynı esnada nakit avans, tek seferde ya da taksitli alışveriş yapma olanakları ile nakit harcamalarda alternatif bir ödeme aracı olarak tercih edilmektedir.
Kredi kartı kullanımı esnasında tüketiciler alışveriş yapmış oldukları mağazaya değil, kredi kartı hizmetini almış oldukları bankaya borçlanmaktadırlar. Bu borçlanma durumunda da tek ya da taksitli olarak ekstre tarihinde ödeme tutarı tüketiciye iletilmektedir.
Vadesi gelen kredi kartlarının ekstrelerinin ödenmelerine ilişkin problemler yaşanması durumunda bankalar kredi kartlarına bloke koymaktadır. Kredi kartı bloke sürecinde bankalar aksatılan ödemelerin yapılabilmesi için tüketiciye bir süre belirlemektedir. Belirlenen bu süre içerisinde hesaplara gerekli ödemelerin yapılmaması halinde kartlara banka tarafından bloke koyulmaktadır. Bankaların kredi kartına bloke koyması sonrasında kart sahiplerinin Kredi Kartım Bloke Oldu Ne Yapmalıyım hususunda izleyecekleri belirli prosedürler bulunmaktadır.
Kredi kartının ve banka kartının bloke olması halinde kart sahipleri bankalara müracaat ederek Kredi Kartım Bloke Oldu Ne Yapmalıyım hususunda bilgi almak istemektedirler. Bloke kaldırma işlemine ait tüm detaylar ve ödeme süresi ile ilgili bankalara yapılan müracaatlarda detaylı bilgi alınabilmektedir. Bununla birlikte kartın bloke olması durumunda ilk olarak kredi kart bloke sebebinin öğrenilmesi gerekmektedir.
Kredi kartı blokesi nedeni hakkında detaylı bilgi alınması ile kredi kartı bloke kaldırma işlemi için beyanda bulunulmalıdır. Yasal süreç başlamamış ve dosya avukata verilmemiş ise ödeme planındaki düzensizliklere ilişkin yeni ödeme planı oluşturularak bloke kaldırma işlemi başlatılmaktadır. Tüm kredi kartı borcunun ödenmesi halinde de kredi kartı blokesi bir iş günü içerisinde otomatik olarak kaldırılmaktadır. Ancak unutulmaması gerekir her bankanın bloke kaldırma prosedürü birbirinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle kart borcunun, borç tutarının, bloke sebebinin ve bloke kaldırma işlemlerinin detaylı olarak incelenerek sürecin başlatılması önerilmektedir.
Kredi kartından doğan borcun banka tarafından bir avukata verilmesi halinde kart üzerindeki blokenin kaldırılması imkansızdır. Ayrıca bloke olan kartın bankamatiklerden kullanılması halinde ATM kartı geri vermemektedir.
Kredi kartının bloke olması sonrasında bilindiği gibi yalnızca kredi kartı kullanıma kapatılmaktadır. Ancak yasal sürecin başlaması ile birlikte nakit paraların bulunduğu aktif vadeli ya da vadesiz banka hesaplarının da kullanımı kısıtlandırılmakta ya da bu hesaplara da bloke koyulmaktadır. Bu nedenle dosyası açılmış ve avukata verilmiş kredi kartı ekstresi borcunun kısa süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir.
Kart borcunun ödenmesi ile birlikte vadeli ya da vadesiz banka hesapları açılmaktadır. Ancak banka kişiyi riskli müşteri olarak sınıflandıracağı için kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı gibi bankacılık ürünlerinin kullanılması belli bir süre kısıtlandırılmaktadır. Tüm bu finansal sorunların yaşanmaması ve bankalar ile olan ilişkilerin kısıtlanmaması için kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin borçların düzenli ve ekstre içerisindeki ödeme tutarlarının en az asgarisinin yatırılması gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra bu ödeme disiplinsizlikleri ve kredi kartı bloke işlemleri kişilerin kredi sicillerine de olumsuz olarak yansımaktadır.