Çek Yasa Düzenlemesi
Geçmişten bu yana kullanılan en önemli ödeme yöntemleri arasında bulunan çekler, havale ve EFT gibi önemli ödeme yöntemleri çıkmasına rağmen halen daha popülerliğini koruyor. Kıymetli evraklar dahilinde gösterilen çekler, özellikle profesyonel iş hayatı içerisinde sıklıkla tercih edilebiliyor. Bu konuda hem alıcılar hem de satıcılar kimi zaman çeklere başvurabiliyorlar.
Ödemenin ileri tarihte alınmasını sağlamak adına kullanılan yöntem, aynı zamanda doğrudan banka hesapları ile uğraşmak istemeyenleri de kendisine çekiyor. Güvenlik açısından oluşan endişelere rağmen değerini kaybetmeden çekler, ayrıca yasal olarak çeşitli düzenlemelerin yapılmasına da yol açıyor. Özellikle iş dünyası içerisindeki çeklerin güvenliğin sağlamak ve ödeme yönteminin devamlılığı için çeşitli kurallara rastlamak mümkündür. Şimdilerde yeni çek yasa düzenlemesi 2018 gündemde.
Gümrük ve Ticaret Bakanı, bu alanda yapılan çalışmaların varlığına işaret etmişti. Nitekim çok geçmeden çalışmalar hakkında daha fazla bilgi ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı ile yapılan ortak çalışma neticesinde iflas erteleme ve çek kullanımı gibi konularda düzenlemeler yoluna giden devlet, hem ekonomi tedbiri hem de güvenliğin sağlanması gibi noktalarda önemli adımlar atıyor. Meclise sevk edileceği belirtilen yeni çek yasa düzenlemesi 2018, karşılıklı olarak güvenliğin sağlanmasında ve tedbirlerin alınmasında önemli bir rol üstlenecek gibi duruyor. Zira çekin karşılıksız çıkması veya ödenmemesi halinde oldukça ciddi sonuçların doğacağı düşünülüyor. Bu sonuçlar arasında üst düzey adli cezalar bulunuyor.
Yeni çek yasa düzenlemesi 2018 ile birlikte ödenmeyen çekler için hapis cezasının geleceği ön görülüyor. Karşılıksız çıkan veya çek ile ödemesini alamayan kişiler, gerekli başvuruları yaptıktan sonra karşı tarafın adli ceza almasını sağlayabilecekler. Bu açıdan bakıldığında hapis cezasının oldukça caydırıcı olacağı tahmin ediliyor.
Ödenmeyen çekler için düşünülen hapis cezası 1 ile 3 yıl arasında olmak üzere değişkenlik gösterebilecek. Buradaki temel amaç, caydırıcı bir cezanın oluşturulmasını sağlamak denilebilir. İş hayatındaki ödeme güvenliğinin sağlanmasında oldukça etkili olacağı tahmin edilen yeni düzenleme, ayrıca ödeme alamayan şirketlerin tahsil konusunda bir nebze olsa rahatlayacağı da düşünülüyor. Özellikle geri dönen çeklerden dolayı zora giren şirketlerin varlığından söz edilebilir. Bu durum karşısında harekete geçilmesi elbette yerinde bir karar olarak nitelendiriliyor.
Çeklerin yazılması için de belirli değişikliklerin uygulamaya konacağı tahmin ediliyor. Bu konuda sicil kaydı istenebilir ve çek hesap açılışlarında daha titiz davranılması zorunlu hale gelebilir. Özellikle bir banka üzerinde çek hesabı açmak için bankanın detaylı inceleme yapması mümkün hale geliyor.
Karşılıksız çıkan çekte yüksek maddi cezanın da olabileceği konuşuluyor. Yüklü miktardaki cezanın yanında bir kez daha bu tarz bir sorun ile karşı karşıya kalan kişiye hapis cezası verilebileceği tartışılıyor. Bunların hangisinin tam olarak uygulamaya konacağını ise elbette gelecek süreçte görebileceğiz.