Bireysel Emeklilik Sistemi Banka Değişikliği
Bireysel Emeklilik Sistemi yani BES emekliliğe hak kazanılması ile birlikte rahat bir emeklilik dönemi geçirmek isteyen bireylerin aktif çalışma hayatları süresince birikim yapmalarına olanak sunan; Sosyal Güvenlik Sistemi tamamlayıcısı olarak ifade edilen ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemidir. Her ay belirli bir bütçe ile aktif çalışma hayatındaki yaşam standartlarının korunması hedeflenmektedir.
Emeklilik döneminde kullanmaya yönelik bireysel tasarruflar için avantajlı ve çeşitli seçenekler sunarken sistem içerisinde 10 yıl kalınması ve 56 yaşını doldurulması ile birlikte emekliliğe hak kazanılmaktadır. Bunun sonucunda da BES birikimleri kişiye toplu ya da maaş şeklinde geri ödenmektedir.
Gönüllülük esasına dayalı bu sistem iş yeri bazlı emeklilik sistemi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Otomatik Katılım Sistemi olarak da adlandırılan BES, kurum çalışanlarının aktif çalışma dönemindeki hayat standarlarını emeklilik döneminde de sürdürmeleri ve koruyabilmelerini desteklemek amacı ile uygulanmaktadır.
Otomatik Katılım Sistemi yani OKS 45 yaşını doldurmamış ve Sosyal Sigortalar Kurumu ile Emekliği Sandığı çalışanlarının / yeni işe başlayanların çalışmış oldukları şirket aracılığı ile BES içerisine katılmasına olanak sunan tasarruf ve yatırım aracı olarak belirlenmektedir. Çalışanların emeklilik sürecini destekleyen bu araç; iş yerinin değişmesi, BES sözleşmesini değiştirme ve Bireysel emeklilik Sistemi Banka Değişikliği yani BES transfer işlemi yapma gibi ayrıcalıklara da sahiptir.
Ülke genelinde pek çok banka ve BES’te faaliyet göstermekte olan emeklilik şirketleri bulunmaktadır. Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda belirtilen esaslara göre çalışmakta olan bu banka ve şirketler %25 devlet katkısına ek olarak özel kampanyalar ve ayrıcalıklar sunmaktadırlar. Bunun sonucunda da pek çok katılımcı otomatik katılım ile ya da bireysel olarak gönüllülük esası ile yapmış olduğu BES sözleşmelerini Bireysel Emeklilik Banka Değişikliği ile transfer etmek isteyebilmektedirler.
Bireysel emeklilik transfer işlemi belirli şartlar dahilinde yapılabilmektedir. BES sözleşmesi yapılan banka ile 2013 tarihinden önce anlaşma yapılmış ise söz konusu bankaya 1 yıl süre ile ödeme yapmak yeterlidir. Başka bir bankaya Bireysel Emeklilik Banka Değişikliği istenmesi halinde transfer işlemi için süreç başlatılmaktadır.
Sözleşme üzerinden 2 yıllık bir sürenin geçmesi halinde hesaba sahip olan katılımcının transfer işlemi onaylanmamaktadır. Daha öncesinde 1 kereye mahsus olarak bireysel emeklilik transfer işlemi gerçekleştirmiş olan kişilerin geçtikleri bankadan memnun olmamaları durumunda ise başka bir bankaya transfer işlemi için 1 yıllık süreye ihtiyaçları vardır. Sözleşmenin 1 yılını doldurması halinde transferlerini gerçekleştirmeleri mümkündür.
Tüm bunların yanı sıra çalışılan iş yerinde otomatik BES sözleşmesi olan bir çalışan kimsenin iş yerini değiştirmesi halinde yeni BES sözleşmesine geçmesi durumunda çalışan kimsenin sözleşme süresi, birikimleri ve getirisi yeni iş yerindeki BES sözleşmesine aktarılmaktadır. Herhangi bir tranfsfer işlemi yapmasına gerek yoktur. Ayrıca birikimleri üzerinden kesinti uygulanmamaktadır.
Yeni iş yerinde BES sözleşmesi yapmayan kimseler gönüllülük esası ve talepleri doğrultusunda önceki iş yerinde düzenlemiş oldukları sözleşme dahilinde Bireysel Emeklilik Sistemi Banka Değişikliği yapmadan katkı payı ödemelerine devam edebilmektedir.
Katılımcıların Bireysel Emeklilik Sistemi Banka Değişikliği için hizmet aldıkları bankaya müracaat ederek transfer ile ilgili talepte bulunmaları gerekmektedir. Bu talep doğrultusunda “Transfer İstek Formu” ve hesap dökümanları katılımcıya verilmektedir. Eski BES bankasından alınan bu evraklari le transfer işleminin yapılacak olduğu banka şubesine müracaat edilmektedir. Transfer işlemine ait kampanyalar ve ayrıcalıklar ile birlikte katılımcının yeni BES sözleşmesi ve transfer işlemleri 10 iş gün içerisinde ilgili bankaya aktarılmaktadır.